Överraska mamma med en klassisk gräddtårta med jordgubbsfyllning och vaniljkräm. Du finner alla ingredienser i våra matbutiker.
Ingredienser till 10 bitar
Botten
4 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk socker
2 äggulor
1 msk majsstärkelse
Jordgubbsfyllning
1 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssylt
Garnering
3 dl vispgrädde
1 l jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Botten: Spänn fast ett bakplåtspapper eller smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten och rör om. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, känn med en sticka att den är torr. Låt kakan kallna och dela den i tre delar.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser.
Sjud under vispning på svag värme tills krämen har tjocknat. Låt svalna helt och lyft ur vaniljstången.
Jordgubbsfyllning: Vispa grädden och blanda med jordgubbsylten.
Garnering: Vispa grädden och fyll en spritspåse med stjärntyll. Skölj och ansa jordgubbarna och dela dem i halvor.
Lägga ihop tårtan: Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Bred på hälften av jordgubbsfyllningen och hälften av vaniljkrämen. Lägg på nästa botten och bred på resten av jordgubbsfyllningen och vaniljkrämen. Lägg på den tredje bottnen med snittytan uppåt.
Spritsa på grädden och dekorera med jordgubbar.
Smaklig måltid!