Olika former av kål hör julen till på både norska och svenska julbord. Här kommer ett recept på ett vegetariskt alternativ på julbordet. Självklart finner du alla ingredienserna i våra matbutiker.
Pajdeg:
• Smör 125 g
• Vetemjöl 3 dl
• Kallt vatten 2 msk
Fyllning:
• Grönkål 500 g
• Mandelspån ½ dl
• Riven ost 2 dl
• Mjölk 2 dl
• Ägg 3 st
• Salt 1 tsk
• Svartpeppar 1 krm
Gör så här
Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Repa och tvätta grönkålen, koka den mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Pressa ut vätskan ur kålen och hacka den. Lägg kål, mandel och ost i pajskalet.
Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Smaklig måtid!